Gâteau caramélisé aux pommes / Caramelized apple cake

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Il y a quelques jours, Anne de Papilles et Pupilles faisait remarquer que la saison des pommes était de retour et qu’il était donc temps de faire du Gâteau aux pommes { moelleux et caramélisé }. Je ne sais pas trop ce qui a fait « tilt » – enfin, si, je sais : la quantité de pommes et la présence de rhum😉 J’avais dans l’idée de faire ce gâteau la semaine dernière, ayant des amis en visite, et puis ça ne s’est pas goupillé comme ça, du coup je l’ai fait hier. Et je ne l’ai pas regretté, étant donné que c’est ouachement bon (et encore meilleur tiède :P)

A few days ago, Anne from Papilles et Pupilles noted that the apple season was back and it was time to make Gâteau aux pommes { moelleux et caramélisé } (apple cake, soft and caramelized). I don’t really know what hit me – well, yes, I know: the quantity of apple and the rum😉 I thought I’d make this cake last week, I had friends visiting, but then it didn’t work this way, so I made it yesterday. And I didn’t regret it, because it’s awesome (and even better warm :P)

Anne, dans sa recette, parle de « cuillères à soupe » ; j’ai fait une approximation pas trop brutale et j’ai utilisé des tablespoons à la place. Donc :

  • 7 pommes pas trop grosses, épluchées et coupées en cubes
  • 10 tablespoons de farine
  • 6 tablespoons + 4 tablespoons de sucre (deux utilisations différentes)
  • 4 tablespoons d’huile
  • 6 tablespoons de lait
  • 1 sachet de levure chimique (c’est probablement un peu trop. Vue la quantité de pommes, ça va de toute façon pas monter des masses, et du fait qu’il y en a beaucoup, ça se sent un peu dans le gâteau froid. Tiède ça va.)
  • 2 oeufs
  • 1 pincée de sel
  • quelques amandes effilées (que j’ai oubliées)
  • 50g de beurre
  • 4 tablespoons de rhum

In her recipe, Anne talks about soup spoons ; I made a slight approximation and used tablespoons instead. Anyway:

  • 7 apples, not too big, peeled and diced
  • 10 tablespoons flour
  • 6 tablespoons + 4 tablespoons sugar (two uses)
  • 4 tablespoons oil
  • 6 tablespoons milk
  • 1 sachet baking powder (it’s possibly a bit too much. Considering the quantity of apples, it won’t rise much anyway, and since there’s quite a lot of it, it tastes a bit in the cold cake. Warm is okay though.)
  • 2 eggs
  • a pinch of salt
  • a few flaked almonds (that I forgot)
  • 50 g butter
  • 4 tablespoons rum

Récemment, j’ai remarqué que de nombreuses recettes, en particulier américaines, indiquaient de mélanger d’une part les ingrédients liquides ensemble, d’autre part les ingrédients secs ensemble, et de mélanger le tout. C’est donc ce que j’ai fait ici : un bol avec la farine, 6 tablespoons de sucre, la levure et le sel (et les amandes invisibles), un bol avec l’huile, le lait et les œufs battus (le rhum et le beurre, c’est pour plus tard).

I recently noted that in many recipes, especially american ones, indicated to mix together the liquid ingredients on one side and the dry ingredients on the other side before combining them. So that’s what I did here: a bowl with flour, 6 tablespoons of sugar, baking powder and salt (also: invisible almonds) and a bowl with oil, milk and beaten eggs (rum and butter are used later).

On mélange le tout, ça fait une jolie pâte avec une chouette texture.

Mix everything together, you get a smooth batter with a nice texture.

On ajoute les pommes, on mélange.

Add the apple dices, combine.

Et le tout, dans un moule beurréfariné, au four à 180°C pour 30 minutes (un peu moins pour mon four)

Put it in a buttered and floured pan and bake for 30 minutes (or a bit less) at 180°C.

Au bout des 30 minutes, on sort le gâteau, et on fait fondre ensemble le beurre, les 4 tablespoons de sucre et le rhum.

After 30 minutes, get the cake out of the oven and melt together the butter, 4 tablespoons of sugar and rum.

Et c’est là que vient toute la beauté du gâteau : on verse ça sur le gâteau

And here’s the beauty of it: pour it on the cake.

yen a partout, c’est très joli, ça donne envie, MAIS on remet le gâteau au four pour 20 minutes.

Yummy buttery rumy sugary stuff everywhere, I want to eat it now BUT the cake goes back in the oven for 20 minutes.

Au bout de 20 minutes, on sort le gâteau, on le laisse refroidir un peu, et on le mange (fou.) C’est une tuerie. Le caramel et le rhum et les pommes et AAAAAAAAAAH ! je sens qu’il va revenir, celui-là, vue la facilité de la recette pour le résultat final😉

After 20 minutes, get the cake out, let it cool a bit and eat it (amazing, I know.) This is awesome. Caramel and rum and apples and AAAAAAAH! I think this one’s a keeper, considering the ease of the recipe for the final result😉

Tags recettes.de : pomme, rhum, gâteaux, gâteau aux pommes

7 réflexions sur “Gâteau caramélisé aux pommes / Caramelized apple cake

    • isa dit :

      Mmh, this may actually be why I thought it was a lot. A « standard » French one is 11g (Alsa, pink sachet). Apparently the ones I have are 16g. So almost 50% more. Thank you for making me checking that🙂

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  1. pinky dit :

    I think in an Alsa pink sachet you have 1 teaspoon of baking soda (plus tartric acid and cornflour as excipient).

    Personnaly, I use a teaspoon of baking soda when a pink sachet is in the recipe and it works well🙂

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  2. I tried this recipe. I used a little less than an (Australian) tsp of baking soda. It was quite yummy, but a bit runny. Probably should have let it sit for a little longer before eating it.

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  3. All good now. Now I see the photos, I can see that I had waaay too much apple compared to the cake mixture. Maybe my apples were just a bit bigger? I also substituted Rum with vanilla bean paste + water (since I don’t drink alcohol). It ended up lovely and custardy tasting🙂

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