Daring cooks : Poulet satay / Chicken satay

(English version interleaved in italics)

Le challenge Daring Cooks de janvier 2010 nous était proposé par Cuppy de Cuppylicious ; elle a choisi une recette à inspiration thaïe de porc satay du livre 1000 Recipes de Martha Day. Et, par simple esprit de contradiction, je l’ai fait au poulet 🙂 C’est explicitement pas une recette directement thaïe, mais c’est drôlement bon tout de même.

The January 2010 DC challenge was hosted by Cuppy of Cuppylicious and she chose a delicious Thai-inspired recipe for Pork Satay from the book 1000 Recipes by Martha Day. By a pure spirit of contradiction, I made mine with chicken. It explicitely is not a thai recipe, but it’s very good anyway.

La recette se compose de deux (ou éventuellement quatre) parties : de la viande marinée avant cuisson, une sauce à la cacahuète et une sauce, facultative, pour tremper (la quatrième partie est une sauce au tamarin que je n’ai pas faite).

The recipe is composed of two (or possibly four) parts: marinated meat, a peanut sauce, a facultative dip (and a facultative tamarind dip that I didn’t make).

La viande

Meat

Ingrédients :

  • 1/2 oignon
  • 2 gousses d’ail
  • 1 tablespoon de gingembre
  • 2 tablespoons de jus de citron
  • 1 tablespoon de sauce soja
  • 1 teaspoon de coriandre moulue
  • 1 teaspoon de cumin moulu
  • 1/2 teaspoon de cucurma
  • 2 tablespoons d’huile
  • et, bien sûr, la viande.

Ingredients:

  • 1/2 small onion, chopped
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1 T ginger root, chopped (optional) (2 cm cubed)
  • 2 T lemon juice (1 oz or 30 mls)
  • 1 T soy sauce (0.5 oz or 15 mls)
  • 1 tsp ground coriander (5 mls)
  • 1 tsp ground cumin (5 mls)
  • 1/2 tsp ground turmeric (2-2.5 mls)
  • 2 T vegetable oil (or peanut or olive oil) (30 mls)
  • and, obviously, meat.

Bon, ya une grosse option flemme :

1. tout mettre dans le blender (sauf l’oignon, l’ail et le gingembre qu’on préprocesse un peu avant, et la viande parce qu’on fait pas de la bouillie !)

We use the lazy option:

1. put everything in the blender (except for onion, garlic and ginger, that need a bit of preprocessing, and the meat, because we are not making mashed meat!)

2. préprocesser l’oignon, l’ail et le gingembre

2. preprocess onion, garlic and ginger

3. tout ajouter, mixer

3. add everything, blend

4. obtenir une marinade.

4. get a marinade out of it.

Là dessus, on découpe le poulet

Then, we dice the chicken

et on met tout ça à mariner au frigo pour deux heures, quatre, huit… :p

and marinate all this in the fridge for two, four, eight… hours.

La sauce au piment

Chilli dip

La sauce au piment contient les ingrédients suivants :

  • 4 tablespoons de sauce soja
  • 1 tablespoon de jus de citron
  • 1 teaspoon de sucre brun
  • 1 à 2 piments séchés
  • 1 oignon vert coupé en fins morceaux (remplacé ici par de l’échalotte pour cause de pénurie d’oignon vert)

The chilli dip contains the following ingredients:

  • 4 Tbsp soy sauce (2 oz or 60 mls)
  • 1 Tbsp lemon juice (0.5 oz or 15 mls)
  • 1 tsp brown sugar (5 mls)
  • 1-2 dried red chilies, chopped
  • 1 finely chopped green onion (i used a shallot because of a lack of green onion)

En gros, on découpe :

Slice everything that needs to be sliced

et on mélange – rien de sorcier.

and mix: nothing complicated here.

La sauce à la cacahuète

Peanut sauce

Ingrédients :

  • 3/4 cup de lait de coco
  • 4 tablespoons de beurre de cacahuète (et ceux qui me connaissent apprécieront le sacrifice de faire entrer du beurre de cacahuète dans ma cuisine) (ceux qui ne me connaissent pas apprendront que je ne hais pas le beurre de cacahuète autant que le concombre, mais pas loin)
  • 1 tablespoon de jus de citron
  • 1 tablespoon de sauce soja
  • 1 teaspon de sucre brun
  • 1/2 teaspoon de cumin moulu
  • 1/2 teaspoon de coriandre moulue
  • 1-2 piments séchés

Ingredients:

  • 3/4 cup coconut milk (6 oz or 180 mls)
  • 4 Tbsp peanut butter (2 oz or 60 mls) (those who know me will appreciate the sacrifice it was for me to introduce peanut butter in my kitchen) (those who don’t will learn that I don’t hate peanut butter as much as I hate cucumber, but it’s close)
  • 1 Tbsp lemon juice (0.5 oz or 15 mls)
  • 1 Tbsp soy sauce (0.5 oz or 15 mls)
  • 1 tsp brown sugar (5 mls)
  • 1/2 tsp ground cumin (2.5 mls)
  • 1/2 tsp ground coriander (2.5 mls)
  • 1-2 dried red chilies, chopped

On mélange les ingrédients secs :

The dry ingredients are mixed:

et on ajoute le jus de citron et la sauce soja

and we add lemon juice and soy sauce to it.

Dans une casserole, on fait fondre le beurre de cacahuète dans le lait de coco :

In a sauce pan, the peanut butter is melted into the coconut milk

et, une fois tout ajouté, on a de la sauce. Faut pas la laisser sur le feu trop longtemps, c’est juste histoire de fondre/réchauffer le tout, ça ne cuit pas réellement.

and, once the first mixture added, we have sauce. Don’t let it too long on heat, the aim here is to melt/heat everything, not to actually cook it.

Ne pas oublier de faire cuire le poulet. Théoriquement, c’est au grill en brochettes ; ici ça sera à la poêle (flemme de faire des brochettes).

Do not forget to cook the chicken. Theorically, it would have been on skewers and grilled; I did it in a pan (too lazy for skewers).

Et servir ! ici avec du riz (classique).

And serve! here, classically, with rice.

Verdict : au vu du nombre de fois que mon voisin de table m’a dit « c’est pas mal, ton truc », je pense que ça reviendra à table de temps en temps 😉 Merci Cuppy !

Verdict: considering the number of times my table neighbour told me « That thing’s really not bad », I believe this will come back from time to time 😉 Thank you Cuppy!

7 réflexions sur “Daring cooks : Poulet satay / Chicken satay

  1. I’m not sure if my other comment was sent (I think I hit the wrong button!). It looks just like mine does when I pan fry mine! 😉 I love your dishes and presentation. And *thank you* for such a huge sacrifice in bringing peanut butter into your kitchen. The talented cookinva from the DC found a recipe for homemade peanut butter, if you wanted to throw that jar away… 😉

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  2. Bravo, belle réussite sur ce défi! Si tu n’aimes pas le beurre d’arachides, il y a aussi l’option de broyer des arachides et de les incorporer au lait de coco – mais dans ce cas, il faut trouver quelque chose pour épaissir la sauce!

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